Celijakija

Celijakija ili glutenska enteropatija je doživotna kronična bolest i jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti. To je nasljedna, autoimuna bolest intolerancije na gluten, odnosno na njegovu komponentu – glijadin. Javlja se u osoba koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest, a prehrana im sadrži proizvode od pšenice, ječma, raži, a vjerojatno i zobi.

Kod ove bolesti, organizam prepoznaje gluten kao štetnu tvar te se njegovim unošenjem potiče stvaranje antitijela i pokreće upalni proces u tankom crijevu. Kao rezultat upalnih procesa, dolazi do postupnog uništavanja stanica sluznice crijeva i oštećenja crijevnih resica čija je glavna uloga apsorpcija hranjivih tvari. Smanjuje se apsorpcija hranjivih tvari u krvotok što posljedično dovodi do pothranjenosti. Dugotrajno oštećenje sluznice tankog crijeva može dovesti do razvoja vrlo teških i po život opasnih bolesti, kao što su anemija, adenokarcinomi crijeva i jednjaka, limfomi, osteoporoza, bubrežni kamenci, epilepsija, perikarditis, intolerancija laktoze, učestale infekcije, ulcerozni jejunoileitis i dr.

Simptomi bolesti

Celijakija često ostaje dugo vremena neprepoznata jer uobičajeni simptomi uključuju nadimanje i bol u trbuhu, kronične diareje, gubitak tjelesne mase, plinove i umor, što se najčešće olako pripisuje stresu i nezdravom načinu života. Može se javiti u različitim oblicima i u svakoj životnoj dobi, a simptomi su često vrlo individualni. Najčešći simptomi su proljev, gubitak tjelesne težine, gubitak snage, povećan trbuh, bolovi u trbuhu, povraćanje, a kod djece i usporeni rast te odgođeni pubertet.

Prepoznavanje bolesti

Simptomi ove bolesti ponekad su jedva zamjetni, te od otkrića do pravilne dijagnoze može proći i više od deset godina. Ipak, ukoliko sumnjate na celijakiju, vrlo je važno ustrajati na postavljanju prave dijagnoze kako bi se pravovremeno spriječilo oštećenje crijevnih resica i omogućio oporavak sluznice tankog crijeva. S obzirom da je celijakija nasljedna bolest kod koje je mogućnost obolijevanja bliskih srodnika i do 15%, svakako se preporuča njihovo podvrgavanje testiranju.