Dijagnosticiranje bolesti – probir na celijakiju

Osobu za koju postoji sumnja da boluje od celijakije, liječnik treba uputiti na testiranje. Postupak dijagnosticiranja bolesti sastoji se od nekoliko koraka. Najprije je potrebno učiniti krvne pretrage na specifična protutijela (antiendomizijska protutijela (AGA), antiglijadinska protutijela (EMA), protutijela na tkivnu transglutaminazu (tTG)). Ove pretrage mogu se učiniti u laboratorijima većih kliničkih bolnica, a mogu se očitati s najviše 98%-tnom točnošću. Drugi način je putem brzog, kućnog ili profesionalnog testa na celijakiju kojim se dokazuju antitijela prisutna u krvi bolesnika s celijakijom, a rezultat testa gotov je za 15 minuta što može značajno skratiti vrijeme otkrivanja bolesti. Ovakvi testovi dostupni su u Celiko centru u Zagrebu. Uvjet za provođenje ovog testa je adekvatna educiranost osobe koja provodi test. Međutim, negativan test antitijela ne isključuje celijakiju s potpunom sigurnošću.

Ukoliko je nalaz pozitivan, potrebno je izvršiti biopsiju crijeva. Biopsija je uzimanje nekoliko komadića sluznice crijeva pomoću gastroduodenoskopa za mikroskopsku analizu. Važno je da osoba čiji se uzorak sluznice crijeva uzima za biopsiju barem mjesec dana prije testiranja nije bila podvrgnuta bezglutenskoj prehrani kako rezultati ne bi bili lažno negativni. Ako se u crijevnoj biopsiji utvrde tipične promjene kao što su atrofija crijevne stijenke i porast intraepitelnih limfocita, može se postaviti konačna dijagnoza celijakije.

Crijevna biopsija obavezan je korak u dijagnostici bolesti jer se bez potvrđenih histopatoloških promjena ne smije postaviti konačna dijagnoza celijakije.