Terapija i liječenje bolesti

U slučaju celijakije, za sada još uvijek nije poznat nikakav lijek koji bi u potpunosti izliječio bolest ili barem smanjio upalne procese i ublažio komplikacije. Kao i kod alergije na pšenicu, terapija je isključivo eliminacijska. Dakle, cjelokupno liječenje bazira se na potpunom isključivanju glutena iz prehrane, odnosno na izbjegavanju konzumacije pšenice, ječma, raži i drugih proizvoda koji sadrže gluten. Preporuča se prilikom svake kupnje namirnica detaljno proučiti deklaraciju na kojoj mora biti istaknuta oznaka „Bez glutena“.

S obzirom da je prehrana oboljelih od celijakije izuzetno sužena, postoji opasnost od nedostatka neophodnih nutrijenata, a posebno od nedostatka vitamina B, selena, kroma, željeza, magnezija, fosfora i molibdena. Stoga se svakako preporuča izrada individualnog nutricionističkog plana koji će osigurati unos svih važnih nutrijenata u organizam kroz namirnice koje su prihvatljive za prehranu oboljelih.

Pridržavanjem pravila bezglutenske prehrane, sluznica crijeva se može gotovo u potpunosti oporaviti, a probavni sustav funkcionirati kao u zdravih osoba. Kontrole bolesti provode se najčešće jednom godišnje i to testiranjem krvi na antitijela. Ukoliko se pacijent drži preporučene prehrane, ovaj test bi trebao biti negativan, ali to nipošto ne znači ozdravljenje.