Gluten

Gluten je biljni protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, ali se može pronaći i u zobi i piru. Konzumacija navedenih žitarica ili proizvoda koji sadrže gluten neće poremetiti normalno funkcioniranje probavnog sustava ukoliko je riječ o zdravoj osobi. Međutim, u posljednje vrijeme sve je više osoba koje ne mogu konzumirati proizvode koji sadrže gluten, a da se pritom ne razviju različite zdravstvene tegobe. S jedne pak strane to možemo zahvaliti sve boljom liječničkom dijagnostikom i porastu svijesti o zdravlju i zdravom načinu prehrane, ali s druge strane i činjenici da je na tržištu prisutno sve više proizvoda koji sadrže gluten.
Gluten na ljudski organizam može djelovati na nekoliko različitih načina, izazivajući različite poremećaje – alergijsku reakciju, preosjetljivost ili pak potpunu intoleranciju na gluten tj. celijakiju. Celijakija je autoimuna bolest kod koje je prisutna potpuna nemogućnost podnošenja glutena. Nepodnošljivost na gluten u ovom slučaju uzrokuje oštećenja probavnog sustava pri čemu ne dolazi do dovoljne apsorpcije važnih nutrijenata što rezultira različitim drugim zdravstvenim tegobama. Najčešći simptomi celijakije uključuju proljev, jake bolove u trbuhu, umor, anemiju, nedostatak energije, gubitak na težini i slabu mišićnu masu.
Osim celijakije, danas je poznata i bolest preosjetljivosti na gluten – necelijakijska osjetljivost na gluten (non-celiac gluten sensitivity). Kod ove bolesti ne dolazi do značajnog oštećenja probavnog sustava, ali su simptomi bolesti gotovo jednako neugodni. Također, može se javiti i tzv. alergija na pšenicu pri čemu konzumacija žitarica (posebno pšenice) u organizmu potiče alergijsku reakciju koja se manifestira svrbežom kože, crvenilom, mučninom, grčevima, povraćanjem i astmom.