Necelijakijska osjetljivost na gluten (NCGS)

Necelijakijska osjetljivost na gluten ili NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity) jedan je od oblika poremećaja povezanih s glutenom. Prvi je puta ovaj poremećaj opisan 2010. godine. Riječ je o skupini simptoma čija se pojava povezuje s konzumacijom namirnica koje sadrže gluten, ali točan put razvoja ovog poremećaja još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Za dijagnostiku ovog poremećaja, važno je najprije isključiti mogućnost postojanja alergije na pšenicu ili celijakije. Ovo je ujedno i najčešći oblik poremećaja povezanih s glutenom.

Simptomi ovog poremećaja uključuju probavne tegobe, ali i različite druge tegobe kao što su glavobolja, kronični umor, alergije, neurološke i psihološke poremećaje itd. Međutim, navedene tegobe se javljaju za vrijeme konzumacije glutena, ali tijekom provođenja bezglutenske dijete u potpunosti nestaju. U ovom obliku poremećaja ne dolazi do uključivanja autoimunog ili alergijskog mehanizma kao što je slučaj kod celijakije, odnosno alergije na pšenicu. Osim toga, ne dolazi niti do značajnijih oštećenja na tankom crijevu, odnosno ne dolazi do oštećenja crijevnih resica.

Osim glutena, i neki drugi proteini i ugljikohidrati prisutni u pšenici, riži, ječmu i njihovim proizvodima, mogu prouzročiti simptome necelijakijske osjetljivosti na gluten.